
Hvorfor trenger personer med CF vitamintilskudd?
For personer med cystisk fibrose er det ikke lett å spise et næringsrikt og balansert kosthold. Dette skyldes at de fleste med CF har en feilfunksjon i bukspyttkjertelen, som derfor ikke produserer nok enzymer til å bryte ned, fordøye eller absorbere næringsstoffene fra maten de spiser. Dette er særlig et problem for de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og uten tilskudd av disse næringsstoffene kan det bli mangel på dem, noe som kan føre til næringsmangel.
Det er her Paravit®-CF kan hjelpe deg. Paravit®-CF er spesielt utviklet for å gi tilskudd av de fettløselige vitaminene A, D, E og K i riktige doser, egnet for personer med cystisk fibrose, basert på de nyeste europeiske retningslinjene for kostholdsbehandling av pasienter med cystisk fibrose.
Tidligere har personer med cystisk fibrose kanskje måttet ta flere kosttilskudd hver dag for å få i seg de fettløselige vitaminene de trenger. Med Paravit®-CF mikstur eller kapsler kan de fire fettløselige vitaminene nå tas i én enkelt praktisk daglig dose.
Hvorfor er fettløselige vitaminer viktige for å opprettholde helsen?
De fettløselige vitaminene A, D, E og K har en rekke viktige funksjoner i menneskekroppen og er avgjørende for å opprettholde god helse. Denne delen beskriver deres viktige roller og fremhever også gode kilder til hvert vitamin i kosten.

Vitamin A spiller en viktig rolle i mange deler av kroppen. Det er viktig for immunsystemets normale funksjon (kroppens naturlige forsvar mot sykdommer og infeksjoner) og for helsen til hud, øyne og slimhinner (f.eks. kan det bidra til å opprettholde/reparere slimhinnene i lungene).
Når kroppen ikke får i seg nok A-vitamin, kan man få tørr hud, tørre øyne, nattblindhet, dårlig sårheling, veksthemming (i barndommen) og økt risiko for luftveisinfeksjoner.
For å forebygge mangel finnes det gode kilder til vitamin A i kosten:
- Meieriprodukter, som melk, yoghurt og ost
- Fet fisk, f.eks. laks, makrell, sardiner, sild, kamskjell
- Lever*
- Eggeplomme
- Gulrøtter og andre fargerike, oransje, gule og grønne grønnsaker
*Du bør unngå å spise lever hvis du er gravid, da lever inneholder svært høye nivåer av vitamin A, noe som kan skade det ufødte barnet ditt.

Vitamin D har fått mye oppmerksomhet de siste årene, ettersom stadig mer forskning viser hvor viktig dette vitaminet egentlig er. For det første er det avgjørende for at kroppen skal kunne ta opp kalsium fra maten, slik at vi får sterke bein og tenner når vi vokser og blir eldre. Vitamin D bidrar også til å håndtere betennelser og spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av kroppens immunsystem. Det har også blitt knyttet til forbedret lunge- og muskelfunksjon, noe som er spesielt viktig for personer som lever med CF.
I Norden er vi alle i risikosonen for å få D-vitaminmangel. Dette skyldes at den mest effektive måten kroppen vår produserer D-vitamin på, er ved å eksponere huden for sollys (noe som er vanskelig å få til i vinterhalvåret). Symptomer på D-vitaminmangel er blant annet økt risiko for infeksjoner (særlig lungebetennelse), tretthet og utmattelse, smerter i bein og/eller muskler, dårlig sårheling og depresjon. For å forebygge D-vitaminmangel er det svært viktig å oppholde seg utendørs hver dag, minst 20-30 minutter hvis det er mulig.
Hvor finnes vitamin D?
Ifølge Livsmedelsverket er det hovedsakelig fisk som inneholder D-vitamin, for eksempel laks, sild og makrell. Meieriprodukter, margarin og blandingsfett er også viktige kilder, hvis de er beriket med D-vitamin. Egg og kjøtt inneholder også noe D-vitamin.

Vitamin E er en antioksidant som beskytter cellene i kroppen mot skader forårsaket av forbindelser som kalles frie radikaler. Det bidrar til å styrke immunforsvaret og til å opprettholde sunn hud, øyne, nerver og blodceller. Mangel på vitamin E kan føre til anemi (blodmangel) gjennom oksidasjon av røde blodlegemer og ulike nevrologiske lidelser.
Ifølge Mattilsyneter de viktigste matkildene til vitamin E:
- Nøtter og frø
- Vegetabilske oljer og margarin
- Hvetekim
- Grønne bladplanter
- Avokado
- Fullkornsprodukter
- Egg

K-vitamin er viktig for blodkoaguleringen, som er avgjørende for å stoppe blødninger og hjelpe sår med å gro. Sammen med kalsium og vitamin D er det også viktig for å opprettholde et sunt skjelett.
Hovedsymptomet på vitamin K-mangel er overdreven blødning. Dette kan være mer tydelig utvendig, for eksempel fra et kutt eller sår, enn innvendig, for eksempel fra kraftige blåmerker eller veldig mørk avføring (som kan være et tegn på blod i avføringen).
Gode kilder til vitamin K i kosten er blant annet:
- Grønne bladgrønnsaker
- Vegetabilske oljer og margariner, f.eks. raps-, oliven-, solsikke-, soya- og maisbaserte oljer/margariner
- Lever
For å dekke behovet for fettløselige vitaminer bør du prøve å inkludere de ovennevnte matkildene i kostholdet ditt, i forbindelse med måltidene når du tar enzymene dine. Hvis legen din har anbefalt deg å ta fettløselige vitamintilskudd, som Paravit®-CF, er det viktig at du fortsetter å ta dem som anbefalt, selv om du spiser gode kilder til vitamin A, D, E og K.
*Du bør unngå å spise lever hvis du er gravid, da lever inneholder svært høye nivåer av vitamin A, noe som kan skade det ufødte barnet ditt.
